KAMPANJEN

Arbetslösheten hos personer med en funktionsnedsättning är betydligt högre än för dom utan en funktionsnedsättning. För att lyfta frågan gör vi nu en långsiktig informationsinsats. Syftet är att få fler arbetsgivare att vilja anställa människor med funktionsnedsättning. Vi vill bidra med kunskap och stöd och bryta förutfattade meningar. Vi hoppas få fler arbetsgivare att se kompetensen framför hindren. Målet är en mer inkluderande arbetsmarknad. Kolla in filmen om Gör Plats. Filmen handlar om tre människor med funktionsnedsättning som tar sig till sina jobb. Teamet som gjort filmen består också delvis av personer med funktionsnedsättning.

Samsey Sainei
Ort: Solna

Han är arbetsledare på ett taxibolag i Stockholm. Där samordnar han bland annat växeln. Han är utbildad säljare och har läst kurser i marknadsföring och affärsjuridik. Samsey är en social och driven person, med koll på hur de runt omkring honom mår. Han kan förutspå och förebygga konflikter, men är inte rädd för att hantera dem när de väl uppstår. I framtiden vill Samsey arbeta med något som liknar det han gör idag, helst med ännu mer personalansvar.

En annan karriärdröm är att bli testförare på ett coolt bilföretag. Privat är Samsey en skidfantast som gillar att åka snowboard. Han låter inte det faktum att han saknar armar stoppa honom, utan hittar lösningar istället för problem. Körkort finns såklart.

Vill du veta mer, klicka här. Du kommer då till Kundtjänst som kan hjälpa dig vidare.

Carolina Werner
Ort: Strängnäs

Just nu pluggar Carolina barn och fritid på Komvux. Hon arbetar extra som vikarie och fritidspedagog på en skola i Strängnäs och har även jobbat på förskola. Carolina är en positiv tjej som tycker om att hugga i. Hon anser att hennes adhd har gjort henne till en kreativ person, vilket hon har nytta av i samspelet med barn.

Carolina vill jobba inom skolan, helst som lärare i svenska och engelska. Hon tycker att det är viktigt att alla människor, oavsett bakgrund, sexuell läggning och funktionsnedsättning, har samma förutsättningar när de söker jobb.

Privat gillar hon att skriva och både sjunger och spelar (saxofon, gitarr, piano och bongotrummor).

Vill du veta mer, klicka här. Du kommer då till Kundtjänst som kan hjälpa dig vidare.

Joakim Gullander
Ort: Stockholm

En musikalisk mångsysslare från Halmstad, som flyttat till Stockholm. Han har läst teater på gymnasiet, men vill nu satsa på en karriär som musikproducent. Joakim är ambitiös och jobbar gärna hårt. Han slutar inte förrän projektet är avslutat. Han trivs bäst borta från strålkastarljuset och vill istället hjälpa andra att skina.

Joakim har många färdigheter. Han har tidigare arbetat som säljare, trädgårdsmästare, scenbyggare, fönstermontör, produktionsassistent och med ljud och ljussättning. Dessutom har han alltid vid sidan av sitt jobb arbetat som frilansmusiker och har erfarenhet av digitalisering från Statens musikverk. Och så råkar han vara bipolär.

Vill du veta mer, klicka här. Du kommer då till Kundtjänst som kan hjälpa dig vidare.

Frida Abrahamsson
Ort: Uddevalla

En driven 22-åring från Uddevalla, som letar efter jobb inom modeindustrin. Sedan Frida tog studenten från samhällsprogrammet har hon rest runt i världen, läst hr-kurser och arbetat heltid på ett bibliotek i två år. Där hjälper hon personer med läs och skrivsvårigheter med allt från lästeknik till tekniska bekymmer.

Frida är social, bra på att knyta kontakter och har en positiv attityd. Hon tycker att hennes kortväxthet har gett henne ett starkt driv och tvingat henne att bli en sann problemlösare. Som kortväxt ung kvinna har Frida ett unikt perspektiv. Hon har lärt sig att ta plats oavsett vilket sammanhang hon sätts i.I framtiden vill Frida starta ett eget modeföretag och utveckla modemässiga kläder och skor för både lång- och kortväxta. Innan dess vill hon skaffa sig erfarenhet i branschen och skulle gärna gå som lärling på ett klädföretag. Hon har varit mycket i USA och talar engelska flytande.

Vill du veta mer, klicka här. Du kommer då till Kundtjänst som kan hjälpa dig vidare.

Martin von Knorring
Ort: Västerås

Han har jobbat som ljudtekniker och har stor erfarenhet av digitalisering av ljudarkiv. Han har en fil.kand. i litteraturvetenskap och har jobbat på stadsbiblioteket i Västerås. Där hjälpte han kunder att hitta rätt bland ljud- och talböcker och assisterade vid diverse problem.

Martin är noggrann och tycker inte om halvdana resultat. Då låter han hellre jobbet ta längre tid. Han är pedagogisk och tydlig, vilket gör att han har lätt för att förklara för andra. Att han är blind har gjort honom mer fokuserad på sin hörsel. Han hör sådant andra inte hör.Martin vill jobba som ljudtekniker och skulle tycka det vore kul om arbetet berörde intressanta ämnen, till exempel digitalisering av historiska ljudfiler. Han kan också tänka sig att arbeta i en musikaffär. Det viktiga är att ljud är i fokus.

Vill du veta mer, klicka här. Du kommer då till Kundtjänst som kan hjälpa dig vidare.

Rebecca
Ort: Stockholm

Det här är chansen att anställa en bestämd 38-åring, som vet vad hon vill. Rebecca har en konstnärlig ådra som bland annat tar sig uttryck i att hon sjunger och målar. Hon har erfarenhet av att arbeta som modell och jobbar gärna mer framför kameran.

Rebecca vet vad hon tycker och är inte rädd för att säga ifrån. Hon har downs syndrom och säger själv att hon är en sann stjärna.På sin fritid är Rebecca en hobbykonstnär som specialiserat sig på akrylmålning. Drömyrket är en karriär som artist. Favoritdjuret är katter.

Vill du veta mer, klicka här. Du kommer då till Kundtjänst som kan hjälpa dig vidare.

Natalie Eriksson
Ort: Stockholm

Det här är en målmedveten 21-åring som älskar att skriva. Natalie har läst Estetik och media på gymnasiet och idag arbetar hon på förbundet Unga Rörelsehindrade med sociala medier. Hon är grym på både strategi och idéer.

Tidigare har hon jobbat som fritidspedagog, modell, på radio och som konfirmationsledare. För Natalie finns det inte något som heter ”kan inte”, utan för henne är det bara ”jag ska” som gäller. Hon låter inte cp-skadan hindra henne från att nå sina drömmar och håller nu på att tänka ut vad hon vill plugga på högskola eller universitet I framtiden vill Natalie fortsätta jobba med många olika saker, till exempel med modellandet, filmskapande och skrivande. Hon vill fortsätta utveckla sina egna sociala medier. Målet är att jobba med sociala medier i någon form.

Vill du veta mer, klicka här. Du kommer då till Kundtjänst som kan hjälpa dig vidare

VARFÖR HAR VI GJORT FILMEN

Många människor med funktionsnedsättning är idag utan jobb. Vi vill få arbetsgivare att resonera annorlunda när de rekryterar, och visa att människor med funktionsnedsättning har en självklar plats i arbetslivet. Målet är att få fler arbetsgivare att ta tillvara på den kompetensen.

Behind the Scenes

Kolla in filmen om filmen. Här berättar teamet bakom idén och de som gjort filmen hur de resonerade, tänkte och gjorde.