GÖRPLATS.SE - Anställa

VARFÖR GÖRA PLATS?

För att du ska hitta den bästa kandidaten för arbetsuppgifterna som ska lösas. Många som anställt någon med en funktionsnedsättning säger också att de fått en bättre arbetsmiljö och ett stimulerande arbetsklimat. Anställda idag ställer högre krav på sin arbetsgivare och tycker det är viktigt att arbetsplatsen präglas av mångfald och inkludering. Det kan bli ett argument vid rekrytering.

Så här gör du plats

Vill du rekrytera ur ett bredare urval? Klokt beslut!

1. Anmäl ditt intresse via webben.

2. En arbetsförmedlare tar emot din intresseanmälan.

3. Arbetsförmedlaren föreslår kandidater med rätt kompetens.

4. Arbetsförmedlaren kontaktar dig och ni bestämmer gemensamt processen framåt.

Anmäl intresse här

ANDRAS ERFARENHETER

Becksmo Kommunikation

Filmstaden

5 steg för att göra plats

1. Ifrågasätt er kravprofil

Det är lätt hänt att beskrivningen av en ny medarbetare blir till en önskelista. Den nya personen ska leva upp till allt och lite till. Tänk till kring vad rollen kräver. Vad är det för uppgifter personen ska lösa, och vad som krävs för att utföra arbetet på ett bra sätt? Kravprofilen blir då exaktare och ofta betydligt kortare. Med kravprofilen som checklista genom hela rekryteringen undviker du att det är fördomar som styr, och dina chanser för att rekrytera rätt person ökar.

Visste du att ”flexibel” är bland de vanligaste orden i en platsannons?

2. Tänk bredare

Leta bredare och utgå inte bara från magkänslan. Tänk istället att du ska hitta rätt person för uppgiften. Var öppen för att rätt person inte behöver vara den förväntade. Fokusera på kompetensen.

Visste du att många framgångsrika verksamheter kännetecknas av mångfald?

3. Ta hjälp

När du kontaktar oss på Arbetsförmedlingen hjälper vi dig att hitta kompetenta kandidater. De vi föreslår kommer att ha en sak gemensamt: de ska kunna klara uppgiften. Men i övrigt kan de ha väldigt olika profil. Och det är det som är hela poängen.

Visste du att du kan få stöd till att anpassa din arbetsplats? Det kan vara enklare än du tror.

4. Våga tänka nytt

Noggrannhet hänger inte på ögonkontakt och analysförmåga sitter inte i benen – fokusera på förmågan istället för hindren. Att anställa en person med funktionsnedsättning kan vara en stor möjlighet till utveckling. En ny person kan tillföra nya perspektiv, erfarenheter och kunskaper, och ökad mångfald berikar arbetsplatsen för alla.

Visste du att företag som anställer personer med funktionsnedsättning upplever att arbetsmiljön förbättras för hela verksamheten?

5. Berätta

Att berätta om företagets syn på samhällsansvar inspirerar inte bara andra aktörer att också ta steget, utan det gör dig till en attraktivare arbetsgivare. Anställda i dag ställer högre krav på sina arbetsgivare.

Visste du att dagens unga tycker att det är viktigt att arbetsgivare tar etiskt ansvar?

Intervju med andra arbetsgivare

Anders Barnå

VD Unicus

Linda Samuelsson

Administrativ chef, Uddevallahem

Carl Johan Westman

Rektor & förskolechef, Skälby för- och grundskola

Tommy Haglund

VD MultiCad

Stöd du kan få

Att anställa en person med funktionsnedsättning kan kräva mer av dig i tid och engagemang. Vi på Arbetsförmedlingen stöttar före och undertiden personen är på plats. Vi är med så länge du vill.

Gemensam plan

När du bestämt dig för att gå vidare, tittar vi på vilka anpassningar och hjälpmedel som eventuellt behövs. Tillsammans tar vi fram en plan så att medarbetarens kompetens och förmåga kan tas tillvara på bästa sätt.

Ta hjälp av våra specialister

Vi har ett antal specialister som gärna hjälper dig. En arbetsterapeut eller sjukgymnast stödjer så att kompetensen och förmågan hos den anställde tas tillvara på bästa sätt. Vi kan hjälpa er om arbetet behöver anpassas, till exempel genom att ge förslag på alternativa arbetssätt eller arbetshjälpmedel. Det finns dessutom psykologer och socialkonsulenter som kan stötta.

 

Ekonomiskt stöd

Du kan få lönebidrag om du anställer en person med funktionsnedsättning som behöver extra anpassningar eller stöd. Hur mycket du får i ersättning varierar från fall till fall. Vi, du och den anställde tar tillsammans reda på hur mycket funktionsnedsättningen påverkar arbetsförmågan.

 

Gör en intresseanmälan

Är du nyfiken på att anställa Kul! Skicka in en intresseanmälan där du kort beskriver dina rekryteringsbehov. Sedan kontaktar vi dig med förslag på lämpliga kandidater för din verksamhet.

Har du frågor som du vill ha svar på innan du fyller i en intresseanmälan? Ring oss på 0771-416 416, eller kontakta vår kundtjänst.

TIPS FÖR DIG SOM ANSTÄLLER

I Arbetsförmedlingens arbetsgivarpodd får du stöd, råd och inspiration. Vi berör alltifrån hur du lyckas med arbetsintervjun till hur du utvecklar verksamheten. Podden har ofta namnkunniga gäster.

Så kommunicerar du med fingertoppskänsla – Henrik Fexeus har knepen.

Skapa engagemang på jobbet

Så utvecklar du ditt ledarskap – Mia Törnblom ger dig tipsen

Hör Beppe Singer berätta om sin resa i arbetslivet med adhd.